Industrijski program i Pula Academy

 Industrijski program i Pula Academy

INDUSTRIJSKI PROGRAM I PULA ACADEMY NA 69. PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU

69. Pulski filmski festival je pred vratima. Pozivamo vas da napravite svoju profesionalnu akreditaciju koja je namijenjena filmskim profesionalcima iz domaće i inozemne filmske industrije i pratite Industrijski program festivala. Profesionalna akreditacija također omogućava slobodan ulaz na sve filmske i zabavne programe Festivala. Više informacija i akreditacijski obrazac potražite OVDJE.

Industrijski program namijenjen je filmskim profesionalcima iz Hrvatske i inozemstva s ciljem profesionalnog umrežavanja, edukacije, a prije svega plasmana hrvatskih filmskih projekata. Od 17. do 22. srpnja nizom aktivnosti, od okruglih stolova, projekta u razvoju, panela i profesionalnih druženja, obagatili smo ovogodišnje izdanje Industrijskog programa i pozvali brojne ugledne goste iz svijeta filmske industrije.

U nedjelju 17.7. u 16.30 u Kinu Valli održat će se okrugli stol na temu Zaštita i prezentacija filmske baštine. Voditelj okruglog stola je Daniel Rafelić, a sudjeluju Christopher Peter Marcich (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Vjera Matković (Načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama – Ministarstvo kulture), Dinko Majcen (pročelnik odjela Hrvatskog filmskog arhiva – Hrvatski državni arhiv), Aleksandar Erdeljanović (upravitelj arhiva Jugoslovenske kinoteke), Gianluca Farinelli (direktor Kinoteke u Bologni). Okrugli stol obuhvatit će neke od ključnih pitanja restauracije i plasmana filmskih domaćih klasika. Glavna tema bit će očuvanje filmske baštine s predstavljanjem programa restauracije hrvatskih filmova. Nakon razgovora slijedi projekcija restauriranog klasika „H-8“ Nikole Tanhofera koji će ovo godine biti predstavljen u programu Venice Classics. Okrugli stol organizira se u suradnji s HAVC-om, i otvoren je za javnost.

U ponedjeljak 18.7. u 12.30, također u Kinu Valli u sklopu Dana koprodukcija bit će predstavljene hrvatske manjinske koprodukcije koje ovogodišnji festival broji čak devet. Tim povodom okrugli stol Manjinske koprodukcije i suradnja filmskih centara iz regije bavit će se dosadašnjim rezultatima regionalnih natječaja za manjinske koprodukcije i planovima filmskih centara za usklađivanje procedure natječaja. Producenti će imati priliku podijeliti svoja iskustva i ideje o mogućim koracima prema jačanju učinkovitosti sustava.  Predstavit će se i relevantne inicijative na europskoj i regionalnoj razini. Moderator okruglog stola je Boško Picula, sudjeluju Christopher Peter Marcich (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra), Gordan Matić (direktor Filmskog centra Srbije), Nataša Bučar (direktorica Slovenskog filmskog centra), Bojan Lazarevski (direktor Filmske agencije Sjeverne Makedonije, a službeni jezik je engleski. Okrugli stol organizira se u suradnji s HAVC-om.

U sklopu programa na Dan koprodukcija od 19 do 20 sati u Circolu – festivalskom centru organizirat će se druženje predstavnika filmskih centara, predstavnika industrije i svih filmskih djelatnika kako bi u neformalnom druženju razmijenili iskustva, poboljšali i osnažili poslovne veze te pokrenuli nove suradnje.

U Circolu će se u utorak, 19.7. u 12.00 sati održati PulaPitch: TV Series Arena. Društvo hrvatskih filmskih redatelja u partnerstvu s Pulskim filmskim festivalom ove godine organizira predstavljanje projekata razvijenih kroz Scenarističku radionicu DHFR-a za igrane i dokumentarne serije u 2021. godini, nastale pod mentorstvom Snježane Tribuson, Ognjena Sviličića, Saše Bana i Miroslava Sikavice. Predstavit će se igrane serije: Rumpus (r. Dubravka Turić), Banija (r. Vlatka Vorkapić), Mrtvi kut (r. Andrej Korovljev), Žena dijete glumica (r. Lana Kosavac) i dokumentarne serije: Napravit ću scenu (r. Ivan Grgur), Pojesti (r. Dario Juričan), Ploveći mostovi (r. Silva Ćapin). Sedam projekata predstavit će se producentima te predstavnicima filmskih i televizijskih kuća. Moderator je Ljubo Lasić, a projekti će se predstaviti na engleskom jeziku.

Filmovi u nastanku centralni su dio Industrijskog programa gdje će filmski profesionalci svoje filmove pred završetkom predstavljati predstavnicima filmskog plasmana: prodajnim agentima, konzultantima i delegatima filmskih festivala. Osim većinskih hrvatskih projekata bit će predstavljene i manjinske koprodukcije – sveukupno 13 novih projekata. Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: Osnat Bukofzer, Daniela Cölle, Oliver Neumann podijelit će nekoliko vrijednih nagrada. Filmovi koji će se predstaviti: Ana (r. Anđelo Jurkas), Božji gnjev (r. Kristijan Milić), Dnevnik Pauline P (r. Neven Hitrec), Pula (r. Andrej Korovljev), Sedmo nebo (r. Jasna Nanut), Sjenoviti Mediteran (r. Ivan Jović), Slatka Simona (r. Igor Mirković), Smrt djevojčice sa žigicama (r. Goran Kulenović), Stigme (r. Zdenko Jurilj), Šlager (r. Nevio Marasović), Šterkijada (r. Igor Šterk), Što da se radi (r. Goran Dević), Žal (r. Kosta Đorđević). Predstavljanje filmova u nastanku održat će se na engleskom jeziku u Kinu Valli u srijedu, 20.7.od 13 do 16 sati, a moderator je Ljubo Lasić.

Predstavljanje europskog projekta CinEd 2.0 – Kako do vrhunskih filmova za rad s djecom i mladima – održat će se u HUIUI bloku, u četvrtak 21.7. s početkom u 9.00 sati, na hrvatskom jeziku, uz voditelje Mariju Giorgiev i Borisa Bakala. Cined.eu je platforma sa vrhunskim europskim baštinskim i suvremenim filmom. Nastala je kao europski projekt iz mreže kinoteka, muzeja, institucija i organizacija koje se bave filmskom edukacijom. Osim filmova, nudi i niz materijala i alata za učenje o filmu i kroz film. Kakve filmove i alate nudi CinEd platforma, pod kojim uvjetima i za koga saznat ćete u dvosatnoj prezentaciji za filmske profesionalce, programatore, edukatore, nastavnike i ostale zainteresirane.

Zadnjeg dana Industrijskog programa, u petak, 22.7. u Circolu će se održati panel s početkom u 11.15 sati, koji je otvoren za javnost, a tema panela je Angažirani film danas: Zašto radimo filmove? Panel diskusija obuhvatit će razgovor s istaknutim međunarodnim i domaćim redateljima gdje će se razgovarati o filmskim temama koje nas se tiču, o angažiranom filmu u Europi danas, o njegovom plasmanu i očekivanjima, što od publike, a što od stručnjaka koji se bave festivalima i prodajom. Na panelu sudjeluju redatelji Eran Kolirin (Izrael), Jan P. Matuszyński (Poljska), Vinko Brešan (Hrvatska), službeni jezik je engleski, a moderator Boško Picula.

Pula Academy edukativni je program Pulskog filmskog festivala namijenjen studentima, ali i otvoren svim akreditiranim profesionalcima.

Studentima će se predstaviti filmske teme iz raznih područja kratkim prezentacijama i predavanjima iza kojih bi slijedila diskusija panelista sa studentima. Program se održava od 18. do 21.7. u Circolu – festivalskom centru s početkom u 10.30 sati. U ponedjeljak, 18.7. o temi – Kako koproducirati dječji film – studija slučaja „Kapa“ govorit će Ida Weiss (Senca Studio – Slovenija), Adolf El Assal (Wady Films – Luxembourg), Vanda Raymanova (Objectif – Slovačka) i Marina Andree Škop (PomPom Film – Hrvatska). Drugog dana programa, 19.7., Oliver Neumann (FreubeuterFilm – Austrija) predstavit će temu Stvaranje vizualnog stila u filmu „Grad prokletih“. U srijedu 20.7. panel Filmski sajmovi i nezavisna distribucija: Neizvjesna budućnost vodit će Dennis Ruh (European Film Market – Njemačka), a na samom kraju, u četvrtak, 21.7. o Paradoksu scenarista govorit će Christian Routh (ScripTeast – Velika Britanija). Moderatori programa su Ozana Ramljak, pročelnica preddiplomskih i diplomskih studija iz područja kreativnih industrija na Sveučilištu Vern i Davor Švaić, dekan Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Više o programima možete pročitati na službenim stranicama Festivala www.pulafilmfestival.hr. Za sve dodatne informacije pošaljite nam upit putem e-mail adrese industry@pulafilmfestival.hr

Želimo vam dobrodošlicu na Industrijski program 69. Pulskog filmskog festivala.

Povezane novosti

Skip to content