Predstavljanje knjiga

RIJEČ IZA SLIKE: REPRODUKCIJA KNJIGA SNIMANJA HRVATSKIH FILMSKIH KLASIKA IZ ZBIRKE HDA: RONDO ZVONIMIRA BERKOVIĆA, 1966.

17. srpnja u 11:00, Kino Valli

Predstavljaju: Mladen Burić, Hrvoje Hribar

Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva od početka svog djelovanja osim samih filmskih djela prikuplja i ostalo gradivo koje se odnosi na nastanak, prezentaciju i promociju pojedinog filmskog djela, a koje nije nužno filmski zapis. Nakon prvih dvaju izdanja biblioteke Riječ iza slike: reprodukcija knjiga snimanja hrvatskih filmskih klasika iz zbirke HDA, u kojima su predstavljeni Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika iz 1970. i Lisice Krste Papića iz 1969. godine, vraćamo se još par godina unazad do 1966. i filma Rondo Zvonimira Berkovića. Za razliku od režijskih knjiga snimanja s kojima smo vas upoznali u prvim dvama izdanjima, koje su prepune zabilješki, izmjena u dijalogu, detalja potrebnih zbog kontinuiteta, ova knjiga snimanja direktora fotografije Tomislava Pintera donosi više atmosfere vizualnoga stila koji se želio postići. Film Rondo Zvonimira Berkovića na festivalu u Puli osvojio je Srebrnu arenu za film i žensku ulogu Milene Dravić, a Zlatnu za scenarij Zvonimira Berkovića i glumu Relje Bašića, a nagrađena je i fotografija Tomislava Pintera. Osim same originalne knjige snimanja, koja je dokument jednoga kreativnog procesa, u knjizi se mogu pronaći i tekstovi koji nadahnuto govore o filmu Rondo, njegovoj važnosti i percepciji u javnosti te Zvonimiru Berkoviću i ostalim autorima iz pera Hrvoja Hribara, Slavena Zečevića i Nine Kolar.

KATALOG RESTAURIRANIH FILMOVA DIGITALNIM POSTUPKOM 2008. - 2020.

17. srpnja u 11:00, Kino Valli

Izdavač: Hrvatska kinoteka, Zagreb, 2022.
Urednici: Mladen Burić, Dinko Majcen

Katalog je svojevrsni sažetak rada Hrvatske kinoteke na restauriranim filmovima i jedinstveno mjesto koje prikuplja sve potrebne podatke o filmskim djelima koja su na taj način trajno očuvana. Danas, nakon više od dvaju desetljeća rada na digitalizaciji i restauraciji digitalnim postupkom filmskoga gradiva, u Hrvatskoj se kinoteci nalazi 291 naslov filmskih djela koja su prošla kroz zahtjevan proces migracije u digitalni oblik te su, kao takva, sprema za novi život.

VREMEPLOV 6

18. srpnja u 11:00, Kino Valli

U suradnji Istarske filmske komisije i Pulskog filmskog festivala edicija Vremeplov 6 posvećena je filmskim snimanjima u Istri. Tekstovi kronološki prate filmove koji su se od 40-ih godina prošloga stoljeća snimali na području Istre, odnosno novinske članke koji su jednom mjesečno objavljivani u dnevnom tisku Glasa Istre, od 20. svibnja 2020. do 11. svibnja 2022. Kao edicija koja se bavi značajnim ali zanemarenim tematikama koje povezuju filmsku umjetnost, Vremeplov 6 ovoga puta na jednome mjestu objedinjuje izvorno objavljene tekstove kako bi zainteresiranoj javnosti pružio cjelovit uvid u ovu važnu produkcijsku granu, nedovoljno istraženu na našem području.

Skip to content