Preminuo je Martin Semenčić, filmski montažer i dizajner zvuka, dobitnik čak 5 zlatnih arena

 Preminuo je Martin Semenčić, filmski montažer i dizajner zvuka, dobitnik čak 5 zlatnih arena

U nedjelju, 8. siječnja 2023. godine, u 43. godini života preminuo je Martin Semenčić, višestruko nagrađivani filmski montažer i dizajner zvuka. 

Martin Semenčić rođen je 1980. godine u Samoboru. Magistrirao je filmsku montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je diplomirao i produkciju glazbe te snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu, na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex.

Od 2003. godine radio je kao montažer i dizajner zvuka na preko 60 filmova raznih rodova, vrsta i žanrova. Prvi projekt na kojem je radio kao profesionalni dizajner zvuka bio mu je La Strada redatelja Damira Čučića.

Dobitnik je čak pet Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu i to za rad na filmovima Pismo ćaći i Rakijaški dnevnik Damira ČučićaKratki izlet Igora BezinovićaMater Jure Pavlovića i S one strane Zrinka Ogreste. Potonju Zlatnu arenu dijelio je s Ivanom Zelićem

U Martinovom bogatom opusu ističu se i naslovi prikazani i nagrađeni na najprestižnijim svjetskim festivalima poput Cannesa (Zvir Miroslava Sikavice koji je osvojio posebno priznanje), Berlinalea (S one strane Zrinka Ogreste koji je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label) i Rotterdama (Kratki izlet Igora Bezinovića, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić). Od kratkih igranih filmova na kojima je radio tu su i Minjonja Njanjonja Josipa LukićaJa sam svoj život posložila i Kurvo! Sonje TarokićAntiotpad Tina Žanića i mnogi drugi. 

Radio je također na nagrađivanim i zapaženim kratkometražnim i srednjometražnim dokumentarnim djelima Borisa Poljaka (Splitski akvarelAutofocusOni samo dolaze i odlaze), Boruta Šeparovića (Potrošeni), Tonćija Gaćine (Turizam!), Đure Gavrana (Jedna od nas) i Gorana Devića (U ime Republike Hrvatske). S Devićem je surađivao i na njegovim dugometražnim filmovima Buffet ŽeljezaraNa vodi i Hrvatskog narodnog preporoda. Semenčić je svoj profesionalni doprinos dao i televizijskim serijama, među kojima su i HBO-ova dramska serija Uspjeh te dokumentarna Betonski spavači

Koliki je doprinos Martin Semenčić dao hrvatskom suvremenom filmu, vidi se i po digitalnom katalogu filmova na HAVC-ovoj stranici – popis možete pregledati OVDJE.

Semenčić je bio član Hrvatskog društva slobodnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika, a od 2018. godine predavao je zvučni dizajn na Sveučilištu VERN. Vodio je i radionicu oblikovanja zvuka na Školi medijske kulture ‘Ante Peterlić’. 

Povezane novosti

Skip to content