Besplatni filmovi i materijali za edukaciju djece i mladih o filmskoj umjetnosti

 Besplatni filmovi i materijali za edukaciju djece i mladih o filmskoj umjetnosti

BESPLATNI FILMOVI I MATERIJALI ZA EDUKACIJU DJECE I MLADIH O FILMSKOJ UMJETNOSTI

Piše: Iva Sirotić

Udruga Bacači sjenki u četvrtak je predstavila europski projekt CinEd 2.0 u prostorijama Udruge hrvatskih interdisciplinarnih umjetnika Istre.

CinEd.eu je platforma koja objedinjava europske baštinske i suvremene filmove. Nastala je kao europski projekt mreže kinoteka, muzeja, institucija i organizacija koje se bave filmskom edukacijom. Pored bogate baze filmova, platforma nudi i niz materijala, kao i alata za učenje o filmu i kroz film, i to sve potpuno besplatno.

Sociologinja i prevoditeljica Marija Georgiev, redatelj i glumac Boris Bakal, te glumica i edukatorica Mirna Ostrošić iz Udruge napomenuli su da je njihova namjera u početku bila prevesti CinEd na hrvatski jezik, no uskoro su s njima postali partneri, te da je CinEd najuspješniji program edukacije o filmu koji je besplatan.

Iz Udruge Bacači sjenki naglašavaju važnost funkcionalne medijske pismenosti posebno za mlade generacije. Ovom su platformom zapravo riješili problem prepreke zakonskih okvira u vezi prikazivačkih prava filmova koje su koristili unutar svojih edukacijskih programa. Platforma je prevedena na hrvatski jezik, a važna i vrlo lijepa vijest je da će u bogatu filmsku kolekciju uskoro biti uvršteni i neki hrvatski filmovi.

Platforma može biti prilično korisna kao pomoć u radu ili kao programsko-kreativno-inovativna smjernica edukatorima djece i mladih raznih uzrasta na području filmske umjetnosti, povijesti filma, kulture gledanja, razumijevanja i čitanja filmova, u širem i užem kontekstu, u današnje digitalno i užurbano doba.

Iz Udruge napominju da je danas često korišten pojam hiperaktivno dijete zapravo odgovor djece na hiperaktivnu i hiperproduktivnu eru u kojoj živimo. Stoga je iznimno važno mladim naraštajima kroz kreativne procese pojasniti i dočarati uloženo vrijeme i trud kako bi se danas gledali ili snimali filmovi, te iz čega je proizašlo i kako se razvijao tehnološki ali i umjetnički doseg današnjice. Za svoj rad i edukaciju djece članovi Udruge inspirirani su spoznajom da se kroz umjetnost svijet ipak može učiniti boljim.

Predstavljanje platforme posjetila je nekolicina edukatora, profesorica u školi, i voditelja programa kojima se mlade ljude potiče na kreativnost i educira, unutar službene nastave u školama i popratnih sadržaja kroz kreativne Udruge. Iz Udruge napominju da će se u Puli uskoro organizirati osnovni seminar kojim će se detaljno uvesti u načine rada i korištenja platforme.

POVEZNICA NA GALERIJU

Povezane novosti

Skip to content