Zadnja večer Hrvatskog natjecateljskog programa u Areni uz „Zbornicu“ i „Glavu velike ribe“

 Zadnja večer Hrvatskog natjecateljskog programa u Areni uz „Zbornicu“ i „Glavu velike ribe“

Zadnja večer Hrvatskog natjecateljskog programa u Areni uz „Zbornicu“ i „Glavu velike ribe“

Večeras ćemo doznati tko su ovogodišnji laureati i dobitnik Velike zlatne arene

Sinoć smo u Areni mogli pogledati zadnja dva filma iz ovogodišnjeg Hrvatskog natjecateljskog programa,  Zbornicu Sonje Tarokić i Glavu velike ribe Arsena Oremovića.

Radnja filma Zbornica Sonje Tarokić, prati Anamariju, netom zaposlenu entuzijastičnu osnovnoškolsku pedagoginju, prisiljenu birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima, Anamarija započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Glava velike ribe, Arsena Oremovića, priča je o taksistu Andriji, koji stisnut ustaljenom svakodnevicom i financijskim dugovima, pokušava pronaći spas u prodaji roditeljske seoske kuće u kojoj je ostao živjeti njegov brat, ratni veteran Traktor. Novcem od kuće Andrija planira pokrenuti novi biznis i poziva Traktora da se privremeno doseli u grad kod njega i supruge Vesne. Bratov dolazak u njihovu bračnu svakodnevicu još će više uzburkati njihov ionako neskladan bračni odnos.

U Kinu Valli održala se posebna projekcija filma Nasljednici Stefana Ruzowitzkog, ovogodišnjeg predsjednika žirija Hrvatskog natjecateljskog programa, a u sklopu programa Filmski klasici, film Pasqualino Ljepotan u sjećanje na redateljicu Linu Wertmüller. Dizalica na Ambreli donijela je film Norike Sefe, U potrazi za Venerom, a na Kaštelu smo mogli pogledati Ne ostavljaj tragove, politički triler redatelja Jana Paweła Matuszyńskog. U INK-u u sklopu Pulice prikazivali su se  Memoari Moomin tate: pustolovine mladog Moomina Ire Carpelan, posebna projekcija filma Pucnji u Marseillesu Gordana Matića i klasik, Fantom Durmitora, redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea.

U Zajednici Talijana u Puli, poznatom Circolu, za sve je sudionike ovogodišnjeg festivala održana zabava na kojoj se u ulozi DJ-a našao redatelj Dalibor Matanić.

Večeras ćemo u Areni, nakon svečane dodjele nagrada imati priliku pogledati hrvatsku premijeru britanske biografske drame Belfast koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.  Radnja filma vraća nas u Belfast 1969. Devetogodišnji Buddy živi idiličnim životom s roditeljima, bratom, bakom i djedom u mirnom radničkom susjedstvu. Iznenada, međutim, suočit će se s ružnom stvarnošću – eskalirajućim religijskim sukobima katolika i protestanata. Sve veća previranja, nasilje i rastuća opasnost dovode Buddyjevu obitelj pred gotovo nemoguću odluku – ostati ili se početi pakirati i otići?

U INK-u će se u sklopu Posebnih projekcija prikazivati drama Darling, Birgitte Stærmose, a u Kinu Valli filmovi Tu Zrinka Ogreste i Praznik praznine Jasmina Durakovića. Na Kaštelu imate priliku pogledati klasik Čovjek iz Rija redatelja Philippea de Broce, u sjećanje na slavnog francuskog glumca Jeana Paula Belmonda, a zadnja večer na Ambreli donosi film The Outsiders  Jelene Gavrilović.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala www.pulafilmfestival.hr.

Povezane novosti

Skip to content