Treći dan PFF-a u znaku manjinskih hrvatskih koprodukcija

 Treći dan PFF-a u znaku manjinskih hrvatskih koprodukcija

Treći dan PFF-a u znaku manjinskih hrvatskih koprodukcija

Na velikom platnu u Areni u ponedjeljak su održane dvije projekcije filmova iz Međunarodnog programa, obje u manjinskoj  hrvatskoj koprodukciji. Prvi film, Ljeto kad sam naučila letjeti Radivoja Andrića, obiteljska je drama o odrastanju dvanaestogodišnje Sofije koja mašta o kampiranju s ekipom i svojem prvom poljupcu. Ipak, ljetovanje će morati provesti u trošnoj obiteljskoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom tetom Luce. Bez društva i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna romansa, ali velika istraga bakinog ljubavnog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane obiteljske tajne. Film koji je uslijedio, Nije loše biti čovjek redatelja Dušana Kovačevića prati profesora klavira Milana pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvijezda Ranko Beli, nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odluči riješiti misterij i konačno saznati što se zapravo dogodilo s Belim. Ne nalazeći na podršku i razumijevanje obitelji i okoline, Milan razvija prijateljski odnos s psom lutalicom.

Nagradu Vedran Šamanović koja se dodjeljuje u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja,  kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu, ove je godine dodijeljena Nicole Hewitt, autorici eksperimentalnog filma Žene minorne spekulacije u produkciji Studija Pangolin.

U INK- u smo mogli pogledati posebnu projekciju filma Švedsko srce moje majke redatelja Adisa Bakrača, ali i kratkometražne filmove iz Studentskog programa, a na Kaštelu film Emina Alpera, Dani suše, također manjinsku hrvatsku koprodukciju u sklopu Međunarodnog programa. Na Ambreli, u sklopu programa Dizalica, prikazan je film Poslije zime redatelja Ivana Bakrača dok je u Kinu Valli održana projekcija filma Mimi Darijana Pejovskog.

Jedan od središnjih događaja ovogodišnjeg Industrijskog programa, okrugli stol Manjinske koprodukcije i suradnja filmskih centara iz regije, održan je u Kinu Valli. Posvećen manjinskim koprodukcijama i suradnji filmskih centara iz Hrvatske i susjednih država iz srednje i jugoistočne Europe, događaj je okupio niz filmskih profesionalaca koji su tijekom rasprave razmijenili svoja iskustva, planove i zamisli o učvršćivanju aktualnih uspješnih mehanizama te uspostavi novih u cilju što veće učinkovitosti sustava, posebice u svjetlu izazova financiranja filmskih projekata u državama regije, financijskih prilika u Europi te stalnog rada na privlačenju filmske publike kada su posrijedi naslovi nacionalnih kinematografija. Jedna je od tih inicijativa i vremenska sinkronizacija natječaja za financiranje koprodukcija kako bi se zainteresirani filmaši iz regije našli u optimalnom položaju. Glavni su govornici bili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, direktorica Slovenskog filmskog centra Nataša Bučar te direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić. Skupu se obratio i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus, a moderirao ga je filmski kritičar Boško Picula. Skup je organiziran u suradnji s HAVC-om.

U foajeu kina Valli održano je i predstavljanje šeste edicije Vremeplova 6. U suradnji Istarske filmske komisije i Pulskog filmskog festivala Vremeplov 6 donosi katalog dugometražnih filmova  snimljenih u Istri. Tekstovi kronološki prate filmove koji su se od 40-ih godina prošloga stoljeća snimali na području Istre i sukcesivno su, jednom mjesečno, objavljivani u dnevnom tisku Glasa Istre od 20. svibnja 2020. do 11. svibnja 2022. Kao edicija koja se bavi značajnim, ali zanemarenim tematikama koje povezuju filmsku umjetnost, Vremeplov 6, uz minimalnu intervenciju, na jednome mjestu objedinjuje izvorno objavljene tekstove kako bi zainteresiranoj javnosti pružio cjelovit uvid u ovu važnu produkcijsku granu, nedovoljno istraženu na našem području. Autorstvo potpisuje ravnateljica Istarske kulturne agencije – Istarske filmske komisije Aleksandra Vinkerlić, a uredništvo Sanela Pliško.

Sutra u Areni  možemo pogledati dva filma iz Hrvatskog natjecateljskog programa: Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića i 4:2 Anđela Jurkasa. U Kinu Valli očekuje nas posebna projekcija dokumentarnog filma o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu, Ennio, redatelja Giuseppea Tornatorea. Na Kaštelu će se održati projekcija filma manjinske hrvatske koprodukcije Vizija leptira koju je režirao Maxym Nakonechnyi, a na Ambreli film Povratnica Giuseppea Bonita.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala www.pulafilmfestival.hr.

Povezane novosti

Skip to content