Nagrada Fabijan Šovagović dodijeljena Ljubici Jović

 Nagrada Fabijan Šovagović dodijeljena Ljubici Jović

Nagrada „Fabijan Šovagović“ dodijeljena Ljubici Jović

Nagrada Fabijan Šovagović Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijeljena je na otvorenju 69. Pula Film Festivala uglednoj glumačkoj zvijezdi Ljubici Jović koju pamtimo po upečatljivim ulogama u klasicima H-8…, Svoga tela gospodar, Martin u oblacima, Vlak bez voznog reda i mnogim drugima. Nagradu joj je uručila Anja Šovagović Despot koja je čestitala Ljubici u ime cijele obitelji Šovagović te je tom prilikom nazvala blistavom zvijezdom hrvatskog glumišta, velikom divom hrvatskog teatra, televizije i filma. Gđa Šovagović Despot istaknula je kako iskreno vjeruje da Šovo, po kojem nagrada nosi ime, svjedoči tom događaju s filmskih nebeskih visina i raduje se zajedno s prepunom Arenom.

Pozdravljam dragu i vjernu publiku bez koje mi glumci ne bismo postojali, rekla je Ljubica o čijoj je karijeri svjedočio retrospektivni film Judite Gamulin koji je publika nagradila dugim, toplim pljeskom. Ljubica se prisjetila svjedočenja Šovagovićevom kazališnom debiju u mladosti. Već tada je bila vidljiva njegova nepresušna glumačka energija, rekla je, kroz gestu, tjelesnu ekspresiju, savršenu dikciju i eksploziju glumačke rečenice zbog čega je djelovao poput elementarne nepogode što je i postao njegov glumački potpis. Ljubica je zahvalila publici i Društvu redatelja u ime preddigitalne generacije koja je najaktivnije djelovala u prošlom mileniju i koja je na odlasku. No, Ljubica je još uvijek itekako aktivna. Posljednjih 19 godina živi u Švicarskoj, a ujesen ćemo je gledati u seriji Metropolitanci autora Darija Vince i Saše Podgorelca, te u režiji Igora Šeregija. Također je restauriran i klasik H-8… Nikole Tanhofera u kojem je ostvarila ulogu putnice autobusa.

Prilikom proglašenja Festivala otvorenim predsjednik Milanović prisjetio se nezaboravne Ljubičine uloge Laure u seriji U registraturi zahvaljujući kojoj mu je kao dječaku konačno bilo dopušteno ostati budnim nakon osam sati uvečer.

Jučer je održana press konferencija povodom dodjele nagrade kojoj su nazočili novinari te predsjednik DHFR-a Danilo Šerbedžija i član UO DHFR-a Hrvoje Hribar. Razgovor je u ime Društva vodila redateljica Jasna Nanut. Ljubica se nadovezala na predsjednikovu izjavu, prisjetivši se da su u njenu Lauru tada bile zaljubljene mnoge djevojčice koju su joj slale pisma i igrale se Laure. Ljubica i Anja prisjetile su se zajedničkih trenutaka na kazališnim daskama, pri čemu je Anja istaknula Ljubičinu skromnost kao rijetku vrlinu u ovom poslu. Ljubica je konstatirala da joj je, iako ne promišlja sebe kao glumicu, u životu najvažnija bila sloboda te da se tajna njenog osobnog zadovoljstva krije u tome što možda nije uvijek znala što hoće, ali je uvijek znala što neće.

Anja je zaključila da ta urođena skromnost, nevjerojatan glumački instinkt i osebujno glumačko umijeće Ljubicu čine ne samo velikom glumicom, već prvenstveno velikim čovjekom.

Povezane novosti

Skip to content