KAKO DO VRHUNSKIH FILMOVA ZA RAD S DJECOM I MLADIMA – PREDSTAVLJANJE EUROPSKOG PROJEKTA CINED 2.0

ČETVRTAK, 21. 7.

HUIUI BLOK 9:00 – 11:00

Laginjina 6

Kako do vrhunskih filmova za rad s djecom i mladima – predstavljanje europskog projekta CinEd 2.0

Voditelji: Marija Georgiev i Boris Bakal (Bacači sjenki)

Jezik: hrvatski

Cined.eu je platforma s vrhunskim europskim baštinskim i suvremenim filmom. Nastala je kao europski projekt iz mreže kinoteka, muzeja, institucija i organizacija koje se bave filmskom edukacijom. Osim filmova, nudi i niz materijala i alata za učenje o filmu i kroz film. Sve to potpuno besplatno. Kakve filmove i alate nudi CinEd platforma, pod kojim uvjetima i za koga saznat ćete u dvosatnoj prezentaciji za filmske profesionalce, programatore, edukatore, nastavnike i ostale zainteresirane.

 

novosti

BESPLATNI FILMOVI I MATERIJALI ZA EDUKACIJU DJECE I MLADIH O FILMSKOJ UMJETNOSTI

Piše: Iva Sirotić

Udruga Bacači sjenki u četvrtak je predstavila europski projekt CinEd 2.0 u prostorijama Udruge hrvatskih interdisciplinarnih umjetnika Istre.

CinEd.eu je platforma koja objedinjava europske baštinske i suvremene filmove. Nastala je kao europski projekt mreže kinoteka, muzeja, institucija i organizacija koje se bave filmskom edukacijom. Pored bogate baze filmova, platforma nudi i niz materijala, kao i alata za učenje o filmu i kroz film, i to sve potpuno besplatno.

Sociologinja i prevoditeljica Marija Georgiev, redatelj i glumac Boris Bakal, te glumica i edukatorica Mirna Ostrošić iz Udruge napomenuli su da je njihova namjera u početku bila prevesti CinEd na hrvatski jezik, no uskoro su s njima postali partneri, te da je CinEd najuspješniji program edukacije o filmu koji je besplatan.

Iz Udruge Bacači sjenki naglašavaju važnost funkcionalne medijske pismenosti posebno za mlade generacije. Ovom su platformom zapravo riješili problem prepreke zakonskih okvira u vezi prikazivačkih prava filmova koje su koristili unutar svojih edukacijskih programa. Platforma je prevedena na hrvatski jezik, a važna i vrlo lijepa vijest je da će u bogatu filmsku kolekciju uskoro biti uvršteni i neki hrvatski filmovi.

Platforma može biti prilično korisna kao pomoć u radu ili kao programsko-kreativno-inovativna smjernica edukatorima djece i mladih raznih uzrasta na području filmske umjetnosti, povijesti filma, kulture gledanja, razumijevanja i čitanja filmova, u širem i užem kontekstu, u današnje digitalno i užurbano doba.

Iz Udruge napominju da je danas često korišten pojam hiperaktivno dijete zapravo odgovor djece na hiperaktivnu i hiperproduktivnu eru u kojoj živimo. Stoga je iznimno važno mladim naraštajima kroz kreativne procese pojasniti i dočarati uloženo vrijeme i trud kako bi se danas gledali ili snimali filmovi, te iz čega je proizašlo i kako se razvijao tehnološki ali i umjetnički doseg današnjice. Za svoj rad i edukaciju djece članovi Udruge inspirirani su spoznajom da se kroz umjetnost svijet ipak može učiniti boljim.

Predstavljanje platforme posjetila je nekolicina edukatora, profesorica u školi, i voditelja programa kojima se mlade ljude potiče na kreativnost i educira, unutar službene nastave u školama i popratnih sadržaja kroz kreativne Udruge. Iz Udruge napominju da će se u Puli uskoro organizirati osnovni seminar kojim će se detaljno uvesti u načine rada i korištenja platforme.

POVEZNICA NA GALERIJU

Skip to content