TKO PJEVA ZLO NE MISLI

FILMSKI KLASICI

TKO PJEVA ZLO NE MISLI

REŽIJA: Krešo Golik

DRŽAVA: Hrvatska

GODINA/TRAJANJE: 1970 • 93’

ŽANR: komedija

Info

 • SCENARIJ: Krešo Golik (prema noveli Vjekoslava Majera Dnevnik malog Perice)
 • FOTOGRAFIJA: Ivica Rajković
 • MONTAŽA: Katja Majer
 • ORIGINALNA GLAZBA:Živan Cvitković
 • ULOGE: Relja Bašić, Mia Oremović, Mirjana Bohanec, Franjo Majetić, Tomislav Žganec, Vida Jerman
 • PRODUKCIJSKA KUĆA: Croatia film
 • DISTRIBUCIJA / PRODAJNI ZASTUPNIK: Hrvatski filmski arhiv
 • FESTIVALI I NAGRADE: Pula film festival 1971. – Brončana arena za režiju, Diploma Marijanu Megliču za ton, Niš 1971. – Nagrada za najbolju komičnu ulogu Franji Majetiću

Foršpan

Sinopsis

Obitelj Šafranek živi u Zagrebu 1935. godine. Otac obitelji Franjo pije špricere, dok majka Ana u kuhinji mašta o ljubavnicima iz ženskih romana koje čita. Teta Mina, Anina sestra usidjelica, često dolazi nepozvana, uglavnom samo radi besplatnog ručka, što Franju prilično nervira. Njihov sin Perica zadovoljava svoju dječju znatiželju promatrajući starije ukućane, zapisujući sve što čine i govore u svoj dnevnik. Kad izvjesni gospodin Fulir, gizdelin i zavodnik, primijeti Anu, počne joj se udvarati unatoč činjenici da je udana. Franjo, koji Fulira vidi kao dobru priliku da se riješi dosadne Mine, ne primjećuje romansu koja mu se odvija pred nosom, da bi nakon nekog vremena došlo do velikog skandala.

Film Tko pjeva zlo ne misli digitaliziran je u sklopu projekta  Sezona filmskih klasika (A Season of Classic Films) Europskog udruženja filmskih arhiva (ACE) uz potporu Potprograma MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa (2K digitalizacija:  Ater, Zagreb, 2021)

O redatelju

Krešo Golik (Fužine, 1922 – Zagreb, 1996), filmski i TV redatelj, jedan od najvažnijih redatelja hrvatske kinematografije. U karijeri između kasnih 1940-ih i kasnih 1980-ih režirao niz kritički hvaljenih igranih filmova i televizijskih serija (Plavi 9, 1950; Djevojka i hrast, 1955; Imam dvije mame i dva tate, 1968; tv-serija Gruntovčani, 1975). Tko pjeva zlo ne misli, podnaslovljen kao „ljubavna komedija s pjevanjem”, najpoznatiji je njegov film, ujedno jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti, proglašavan najboljim hrvatskim filmom svih vremena.

Projekcije

 • Brijuni – 23.07.2022

  21:30

Ulaznice za brod dostupne su u poslovnici Nacionalni Park Brijuni (Fažana) na dan projekcije od 16:00 sati. Cijena ulaznice za brod iznosi 50,00kn, a ulaz na projekciju je slobodan.
Skip to content