Pet odličnih izložbi uoči i za vrijeme 69. Pule

 Pet odličnih izložbi uoči i za vrijeme 69. Pule

U sklopu popratnog programa 69. Pulskog filmskog festivala, prije i tijekom same manifestacije otvorit će se čak pet izložbi. U srijedu, 13. srpnja u 21:00, u Rock galeriji Pula otvorit će se A sada – film i glazba, izložba sastavljena od memorabilija iz privatnih arhiva koje, s odmakom od pedesetak godine, svjedoče o načinu na koji je Festival utjecao na svakodnevni život Puljana. U četvrtak, u 19:00 sati, u HUiU te u 21:00 sat u SKUC-u, bit će izloženi radovi Nedjeljka Dragića, istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika u području grafičkog dizajna i ilustracije. Nedeljko Dragić: Dizajn i ilustracija 1969. – 1991. izložba je koja uključuju plakate za kazalište i različite kulturne i turističke manifestacije i institucije, naslovnice knjiga, iznimno uspješne i popularne maskote, oblikovanje časopisa, reklamne filmove itd. Uoči Festivala, u petak, 15. srpnja u 20:00 sati, u Galeriji Makina otvara se Nikola Predović: Užas u Makini: Fotografija za plakat. Filmski fotograf izložit će akciju ispred kamere i iza kulisa, fotografije koje, iako važna karika prema gledateljima, zahtijevaju izuzetan sklad s filmskom ekipom.

Za vrijeme trajanja Festivala, od 16. do 24. srpnja, u foajeu Kina Valli, bit će otvorena izložba H-8… U suradnji Pulskog filmskog festivala i Hrvatske kinoteke – Hrvatskog državnog arhiva, omogućeno je postavljanje jedinstvene izložbe Daniela Rafaelića koja dokumentira sve faze nastanka zasigurno najboljeg hrvatskog filma, remek-djela Nikole Tanhofera.

Tradicionalna festivalska izložba Misliti film: Cinemaniac XXI otvorit će se 17. srpnja u 20:00 sati u Gradskoj galeriji Pula. Izložba imenuje, uključuje i ističe rad umjetnica i umjetnički rad žena, a formira se kao privremena konstelacija nekoliko recentnih radova umjetnica koji, u okviru skupne izložbe, stvaraju dijalog umjetničkih pojava te otvaraju prostor mišljenja i djelovanja koji se bavi pozicijom umjetnica u sustavu umjetnosti i umjetničkom radu, kao i njihovim položajem u društvu. Uz autorice Sanju Iveković, Lynne Sachs, Martinu Meštrović i Tanju Vujasinović, prisutne su i značajne međunarodne umjetnice upisane u antologiju avangardnog filma Gunvor Nelson, Barbara Hammer, Carolee Schneeman. Organizator izložbe je Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, suorganizatori Galerija Waldinger i Gradske galerije Osijek.

Povezane novosti

Skip to content