Održane konferencije za medije filmova Punim plućima i Baci se na pod

 Održane konferencije za medije filmova Punim plućima i Baci se na pod

Održane konferencije za medije filmova Punim plućima i Baci se na pod

Na konferenciji za medije filma Punim plućima nije nedostajalo dobre zabave. Sudjelovali su redatelj Radislav Jovanov, producentica Sabina Krešić, direktor fotografije Stanko Herceg, montažerka Anita Jovanov, glazbenik Coco Mosquito, Svebor Kranjc koji je u filmu radio animacije te glumci Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić.

Redatelj Jovanov rekao je da se ovaj film dugo pripremao, gotovo punih pet godina, premda je snimljen u svega 19 radnih dana, a da je inspiraciju vukao iz više izvora, samog sebe i ljudi oko sebe. Producentica Sabina Krešić zahvalila je redatelju što je njenoj producentskoj kući Fade In, kojoj je ovo prvi dugometražni igrani film, ukazao povjerenje, a rad s filmskom ekipom nazvala je divnim iskustvom. Aleksandra Naumov, kojoj je ovo također prvo glumačko ostvarenje u dugometražnom  igranom filmu, rekla je da je s likom koji je glumila osjetila povezanost već na prvo čitanje, ali je naglasila da je u stvaranju filma ključan bio upravo timski rad odnosno interakcija među glumcima na što se nadovezao Hrvoje Barišić, rekavši kako je bilo jako puno glumačkih proba, što je rijetkost, a nužnost kod stvaranja filma. Rakan Rushaidat također je istaknuo važnost odličnog castinga u filmu, ali i nadodao koliko je važno bilo ostvariti interakciju među članovima ekipe što se na filmu u konačnici i vidi. Budući da je redatelj filma po struci snimatelj, a radio je i s gotovo cijelom hrvatskom glazbenom scenom, i direktor fotografije Stanko Herceg i Coco Mosquito izjavili su da su ponosni i sretni što su upravo izabrani za sudjelovanje u ovom projektu.

Scenaristica, redateljica i glavna glumica u filmu Baci se na pod, Nina Violić, predstavila je svoju filmsku ekipu, glavnog glumca Gorana Bogdana, glumicu Lee Delong, producenticu Vanju Sremac i Filipa Šovagovića, autora glazbe filma.

Ideja iza stvaranja ovog filma, koji problematizira temu razvoda, bila je uzeti jedan podjednako traumatičan događaj iz života sva tri lika kako bi se čula i ona „druga strana”, a da se nikoga, pogotovo dijete, ne stavlja u položaj žrtve, rekla je Nina Violić. Istaknula je i ulogu direktora fotografije Vanje Černjula, koji je različitim kadrovima pridonio atmosferi, odnosno različitim emocionalnim stanjima svakog lika ponaosob. Nadodale je i da joj je puno lakše bilo film režirati, nego stajati ispred kamere. Lee Delong izjavila je kako smatra da je njena uloga jako pametno „napisana” jer u filmu ne samo da imamo pogled iz tri različite perspektive, nego i jedan kontrapunkt koji unosi uloga Maggie, a koja, s obzirom na to da ona situaciju promatra sa strane, pruža dodatnu vrijednost cijelom filmu i naglašava veličinu obiteljske tragedije. Goran Bogdan rekao je da je na liku radio vrlo promišljeno i detaljno. Nina me ohrabrivala istraživati taj lik i cijeli je taj proces  zapravo bio jedan veliki gušt, a pronalaziti male suptilne razlike u karakteru lika doista me ispunjavalo. Autor glazbe, Filip Šovagović, rekao je kako su se Nina i on nakon početne ideje glazbe koja uključuje violine i udaraljke ipak odlučili na jednostavnost i došli do melodije koju mali dečko može zviždati. U tome svemu pomogao im je i sastav TBF s kojima je, prema riječima redateljice i autora glazbe, bio užitak surađivati.

Filmove Punim plućima i Baci se na pod možemo pogledati večeras u Areni s početkom u 21:30, odnosno 23.15 sati.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala www.pulafilmfestival.hr.

Povezane novosti

Skip to content