Najveći filmski klasici i čak 16 posebnih projekcija na 69. PFF-u

 Najveći filmski klasici i čak 16 posebnih projekcija na 69. PFF-u

NAJVEĆI FILMSKI KLASICI I ČAK 16 POSEBNIH PROJEKCIJA NA OVOGODIŠNJEM PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU

OSIM U ARENI, KINU VALLI, INK-U I NA KAŠTELU, PROJEKCIJE OVE GODINE I NA BRIJUNIMA

I ove godine na Pulskom filmskom festivalu uživamo u projekcijama filmskih klasika i posebnim projekcijama najboljeg od hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije. Očekuju nas brojne hrvatske, ali i svjetske premijere.

Program Filmski klasici donosi nam devet izvrsnih naslova čije će se projekcije održati na četiri lokacije.   Kao posveta prošle godine preminulom glumcu Žarku Potočnjaku, u kinu Valli nas očekuje projekcija “Praha”, jednog od tri dijela poznatog omnibusa Karneval, anđeo i prah  Antuna Vrdoljaka, kao i kriminalistička drama Zdravka Velimirovića Dan četrnaesti nominirana za Zlatnu palmu 1961. godine. Posebno veseli projekcija pulskog laureata iz 1958. godine, drame H-8 Nikole Tanhofera, a imamo priliku vidjeti i talijanski film Pasqualino Ljepotan Line Wertmüller, prve žene redateljice nominirane za Oscara upravo za ovaj film, te je i ova projekcija njoj u spomen.

U INK-u možete pogledati film Fantom Durmitora redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea iz 1933. godine, kao zanimljiv osvrt na susret slavenske i germanske kulture. Na Kaštelu će se održati dvije projekcije, njemačkog nijemog dokumentarnog filma iz 1927. godine Berlin: Simfonija velegrada Waltera Ruttmanna, koji će uživo glazbeno popratiti mladi hrvatski jazz kvartet Chui. Na Kaštelu nas očekuje i projekcija poznatog filma Philippea de Broca Čovjek iz Rija u kojem je glavnu ulogu odigrao nedavno preminuli Jean Paul Belmondo. Ove godine projekcije filmskih klasika održavaju se i na Brijunima, pa ćemo u magičnoj atmosferi moći gledati  Tko pjeva zlo ne misli, kultnu komediju Kreše Golika.

Posebne projekcije ove godine donose nam još 16 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na pet različitih lokacija.

Na Brijunima ćemo u sklopu programa Posebne projekcije gledati hrvatsku premijeru Grada prokletih, povijesnog noir trilera drame koju je režirao austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, predsjednik  Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Njegovo ranije ostvarenje, drama Nasljednici iz 1998. koja ga je lansirala među najbolje europske redatelje, prikazivat će se u sklopu posebnih projekcija u Kinu Valli. Na obje projekcije nazočit će gospodin Ruzowitzky.

U Areni ćemo imati priliku pogledati hrvatsku premijeru britanske biografske drame Belfast koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

Osim već spomenutih Nasljednika u Kinu Valli nas od posebnih projekcije očekuje još pet naslova. Ennio dokumentarni film Giuseppea Tornatorrea, osvajača nagrade za najbolji dokumentarni film na Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o hrvatskoj premijeri biografskog dokumentarca o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu. Bit će prikazana i talijansko-belgijska pustolovna drama Čudaci na slobodi Gabriellea Mainettija, višestrukog laureata prošlogodišnje Venecije i velikog hita na kino blagajnama. Hrvatsku premijeru imat će i film Slijepac koji nije htio gledati Titanic finska  „dramedija” redatelja Teemua Nikkija koja je osvojila srca publike također u Veneciji. Budući da se uvijek rado sjetimo pulskih laureata te predstavljamo ocjenjivački sud ovogodišnjeg festivala, prikazat ćemo  dramu Zrinka Ogreste, Tu, koji je 2003. godine osvojio Zlatne arene za najbolji film i glavnu mušku ulogu. Očekuje nas i jedna svjetska premijera, ona bosansko-hercegovačkog trilera Praznik praznine Jasmina Durakovića sa Senadom Bašićem u glavnoj ulozi.

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se sedam posebnih projekcija filmova od kojih su čak tri hrvatske, a jedna svjetska premijera, ona hrvatske nezavisne glazbene komedije Yunaci rocka redatelja Davida Petrovića. Radi se o adaptiranoj kazališnoj predstavi napravljenoj s minimalnim budžetom, a kao filmsku adaptaciju kazališta prikazat ćemo i Djecu sa CNN-a, niskobudžetnu hrvatsko-bosanskohercegovačku koprodukciju u režiji Aide Bukvić, te hrvatsku premijeru filma Švedsko srce moje majke bosanskohercegovačkog redatelja Adisa Bakrača.

Svoje hrvatske premijere imat će i  slovenska humorna drama Orkestar redatelja Matevža Luzara i Pucnji u Marseillesu srbijanska povijesna drama redatelja Gordana Matića. U INK-u ćemo gledati i film redateljice  Andree Štake, Gospođica, nastao u švicarsko-njemačko-bosanskohercegovačkoj produkciji. Film je, između ostalih nagrada, osvojio i Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Mariju Škaričić, članicu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Danskim filmom Darling  redateljice Birgitte Stærmose predstavit ćemo članicu Ocjenjivačkog suda Danicu Čurčić.

Na Kaštelu ćemo prikazati hrvatsku premijeru dansko-nizozemskog horora Ne govori zlo danskog redatelja Christiana Tafdrupa koji je svoju svjetsku premijeru imao na ponoćnim projekcijama na Sundance film festivalu. Radi se o jednom od najatraktivnijih filmova na festivalu, ali koji se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Napominjemo da su sve projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne, a nakon mnogih projekcija uslijedit će i razgovori s autorima.

Detaljni raspored svih projekcija možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala.

Sve informacije u vezi prodaje ulaznica možete dobiti putem elektroničke pošte na e-mail ulaznice@pulafilmfestival.hr . Cijena ulaznica za pojedinačne filmske večeri u Areni iznosi 25,00 HRK, a kompleta ulaznica za sve večeri u Areni 150,00 HRK. Povoljnije uvjete za kupovinu ulaznica studenti, umirovljenici i višečlane obitelji ostvaruju isključivo na info-punktu. Ulaz na filmske programe na Kaštelu te u Kino Valli i Istarsko narodno kazalište je slobodan.

Povezane novosti

Skip to content